درس 187 - پرده های ایرانی (کُرُن)

وقت این رسیده که برویم سراغ ربع پرده های ایرانی که حال و هوای موسیقی ایرانی را به صورت واقعی احساس کنید. (پس از اینکه بنوازید, می بینید که چقدر دل نشینه)

کُرُن نام علامتی است در موسیقی ایرانی که با گذاشته‌ شدن قبل از هر نت، آن را به اندازهٔ ربع پرده یا در معنی دقیق‌تر کمتر از نیم‌پرده بم می‌کند. این علامت از ابداعات کلنل علی‌نقی وزیری هنگام ارائهٔ سبک اروپایی برای نت‌نویسی موسیقی ایرانی است.

میزان ارزش ریاضی این نشان با نصف نشان بمل برابری می کند.

میدونیم که اگر بمل کنیم نتی را نیم پرده بم کردیم یا به عبارتی انگشتمان نیم پرده به سمت شیطانک رفته. اگر دیز کنیم نتی را باز میدانید که نیم پرده به سمت خرک ویولن انگشتمان حرکت کرده.

حالا کرن ربع پرده بم تر میکنه نت را. یعنی بجای اینکه نیم پرده بریم عقب که بشه بمل, ربع پرده میریم عقب. یعنی نیمی از راهی که برای بمل میرویم. در این حالت کرن را گرفته ایم.

اگر ربع پرده به سمت خرک برویم یعنی نیمی از مسیری را که برای دیز میرفتیم, به سُری رسیده ایم. پس هر نتی کرن آن ربع پرده پاتین تر و سری آن ربع پرده بالاتر هست.

بر روی سیم لا انگشت اول را بگذارید. نت سی را با دست باز سیم اول که "می" است, بنوازید. باید صدای دلنشینی بدهد. (همه سیم ها باید کاملا کوک باشند.)

حال ربع پرده به سمت شیطانک بروید. که در حقیقت اینجا جایی است که اگر ربع پرده دیگر بهیشتر به سمت شیطانک, میرفتید بمل شده بود.

صدای این نت با سیم سوم که "ر" هست صدای مطبوعی باید بدهد. در اینجا شما کرن را گرفته اید.

در تیونری که بنده براتون در فایل های این گروه آپلود کردم که برای اندروید است. وقتی نت سی را میزنید حرف B را نشان میدهد. اگر سی بمل را بزنید # A را نشان میدهد. که لا دیز همان معادل سی بمل هست.

حال اگر کرن بزنید یا # A را نشان میدهد که تا آخر گوشه سمت راست که زده 50+ پر شده و یا در زمانی که B را نشان میدهد در گوشه چپ آن که زده 50- پر شده.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////

نام کرن را استاد علینقی وزیری از طریق اعمال ریاضی روی مقدار عددی حروف تشکیل دهندهٔ نام «علی نقی» براساس ترتیب ابجد انتخاب کردند. به این گونه که عدد حروف را با هم جمع کرده و حاصل را به صورت مجموع چند عدد دیگر نمایش می‌دهند:

ع = ۷۰، ل= ۳۰، ی= ۱۰، ن= ۵۰، ق= ۱۰۰، ی= ۱۰

مجموع این اعداد برابر با ۲۷۰ است و علی‌نقی وزیری این عدد را یکبار به عنوان جمع اعداد ۲۰، ۲۰۰ و ۵۰ درنظر گرفته است و با تبدیل دوباره از عدد به حرف متناظر آن، کلمهٔ «کرن» را بدست ‌آورده است.

1.jpg
2.jpg